Wednesday, October 01, 2008

Låt Cyklopen leva!

Med anledning av dagens artikel i DN om Cyklopen så publicerar jag mitt pressmeddelande från 9 september i år:

"I flera tidningar har man idag kunnat läsa att cyklopen, kulturkampanjens hus för fri kultur, blir tvingade att sanera sitt eget plank under hot om att bli av med sitt markkontrakt. Enligt uppgift har detta föregåtts av kritik från en granne som motsätter sig hög musik, att det står människor vid busshållplatsen men mest ”ett allmänt spring”. Att toleransen för alternativ kultur är liten blir allra mest tydligt när kulturkampanjen tvingas ta ned sitt plank bland annat för att någon målat graffiti på det. Ett plank som byggdes för att minska klottret på huset och minska bullret för grannarna. Att den borgerliga majoriteten vill se ett Stockholm där endast de med stora ekonomiska resurser får inflytande över sitt närområde är nu väl känt, men att på detta sätt olagligförklara en estetik och ett särskilt sätt att måla plank är ett stort steg i fel riktning även för dem.

- Kulturkampanjen har byggt upp sin verksamhet helt på egen hand, genom idoga stödfester och tusentals obetalda arbetstimmar, säger Ann Margrethe Livh, oppositionsborgarråd och ledamot i exploateringsnämnden (v) Att de nu ska straffas ut av staden för att de inte passar in i mallen av vad som anses var rätt kultur, det är ett slag i ansiktet på alla som vill skapa sig ett eget utrymme.

- Kulturkampanjen fick från början den här tomten för att de skulle få möjlighet att inte störa men också vara ostörda, fortsätter Ann Margrethe Livh, hur långt ska man behöva flytta för att få möjlighet att bestämma över sina egna väggar?

Vänsterpartiet stöder kulturkampanjen och alla andra initiativ underifrån som bidrar till att göra Stockholm till något annat än en plats för de med mycket pengar och makt. En modern storstad måste ge människor ett utrymme för skapande och självbestämmande. Ett sådant Stockholm vill vi i Vänsterpartiet vara med och skapa, tillsammans med kulturkampanjen och alla andra. Låt Cyklopen leva!"

[DN]
, , ,