Tuesday, May 06, 2008

Hej sjuksyrrorna

Företrädare för de strejkande medlemmarna i vårdförbundet ställde upp och talade på vänsterns första-majmöten. för detta har de naturligtvis fått mycket kritik i främst borgerliga medier.
För mig är det självklart att vi i vänstern ska stödja strejken. Någon gång måste frågan om rättvisa löner för kvinnor ställas på sin spets. När kommunal strejkade för ett par år sedan fick inte de strejkande det stöd de hade rätt att vänta sig från tex de "manliga" fackföreningarna. Strejeken gav inte heller det resultat som kommunals medlemmar borde ha fått.
Från motparten, dvs i det här fallet kommuner och landsting, hävdar man att det absolut inte finns pengar. Det argumentet köper inte jag så länge direktörer och chefer inom våra kommuner och landsting ofta ligger på löner över 100.000 kr. Dessutom har de ibland, som i Stockholm, tjänstebil, pensionsavtal, osv. En sjuksköterksa tjänar kanske 25.000 ett vårdbiträde som tillhör kommunal under 20.000.
Sådana löneskillnader är inte acceptabla. Där för kämpar jag för att inte bara höja de lägsta lönerna utan också för att sätta ett tak för hur höga löner kommuner och landsting ska betala ut. Och därför stödjer jag självklart sjuksyrrornas strejk