Thursday, March 13, 2008

Stöd de kurdiska borgmästarna

igår ställdes 56 kurdiska borgmästare inför rätt i Diayrbakir i Kurdistan. Det brott de, enligt den turkiska staten har gjort, är att de protesterat mot att den turkiske premiärministern Erdogan försökt att stoppa den kurdiska TV-kanalen Roj.s sändningar från Danmark. I ett brev till Danmarks starsminister Rasmussen vädjade borgmästarna om att Damnark inte skulle ta någon hänsyn till Turkiets krav utan låta Roj-tv fortsätta sina sändningar. Roj-TV är en kanal som sänder sina program på kurdiska och som kurder i hela världen, även i Turkiet kan se. Både av politiska och kulturella skäl är kanalen därför en nagel i ögat på den turkiska ledningen.
På grund av sitt brev är borgmästarna anklagade för separatism och åklagaren yrkade på 15 års fängelse. Protester har kommit från Danmark där bland annat flera borgmästare kräver att rättegången ska läggas ner.
I hela världen kämpar människor för sina demokratiska och kulturella rättigheter.En förutsättning för en demokratisk utveckling i Turkiet är att kurderna, liksom andra minoriteter där, garanteras mänskliga, politiska och kulturella rättigheter.
Vi kan stödja de kurdiska borgmästarna genom att skicka protestbrev till den turkiska regeringen eller till den turkiska ambassaden i Stockholm.
Låt oss göra det.