Thursday, September 13, 2007

Valfrihet för vem?

20 öres skattesänkning ger vårdbiträdet som tjänar 15.000 kr i månaden ett tillskott i kassan på 30 kronor i månaden. En månadslön på 25.000 ger drygt 40 kronor i månaden. Det är borgarnas ide om att ge människor makt över sina liv. Enligt den budgetför 2008 som nyss presenterats är dessa futtiga skattesänkningar ett steg mot ökad valfrihet för stockholmarna.
För alla som anser att människor ska ha någorlunda acceptabla levnadsvillkor är budgeten en sorglig läsning. Piskorna viner hårt över huvudena på de som är fattigast, morötterna är få eller inga. Inga SL-kort om du måste leva på socialbidrag, då är det stadsdelsarrest som gäller. Höjda avgifter till kulturskolan, inte ett ord om fritidsgårdar eller träffpunkter för ungdomar. Självklart inga satsningar på jämställdhet elelr höjda löner för lågavlönade kvinnor inom vården.
Nedläggningen av välfungerande skolor kommer förmodligen att fortsätta. De satsningar som borgarna lanserat lyser med sin frånvaro och oron är stor bland skolfolk.
Oron över vad som håller på att hända med Stockholm är stor bland många människor jag känner och träffar. Även människor med goda inkomster, som till och med kanske gjort klipp på att köpa attraktiva kommunala bostäder i innerstaden, börjar få nog. En stad där klassklyftorna ökar och bostadsområdena delas upp i fattiga och rika är inte bra att leva i för någon.
Alltfler vill säga ifrån - ett utmärkt tillfälle att göra det är den 18 september. Då demonstrerar vi mot högeralliansen kl.18.00 på Sergels torg.
vi ses där