Wednesday, September 26, 2007

borgarnas bluffbudget

Det råder kaos i Stockholms skolvärd. Välfungerande skolor läggs ner trots föräldrars och elevers protester. Rektorer med vinst i blicken vill ta över för att tjäna en hacka.
Högern säger att de i sin budget för 2008 satsar 200 miljoner extra på skolorna samtidigt försöker de med retoriska trollkonster dölja att besparingarna överstiger satsningarna. Var är vallöftena undrar föräldrar och skolfolk. Högeralliansen försöker också bluffa med att "stockholmarna" får ett par tusen extra om året när de sänker skatten. Men samtidigt "glömmer" de att tala om att du måste tjäna minst 25-30.000 om året för att du ska komma upp i de summorna. Och även i sådana inkomstlägen äts skattesänkningen upp av höjda taxor till simhallar, ökade avgifter till kulturskolan och framförallt för småbarnsföräldrar: borttagandet av den avgiftsfria månande i förskolan.

Stockholm är förmodligen en av världens rikaste huvudstäder. Därförär det sorgligt och skamligt att vi gör livet svårt för så måna av våra invånare. Om vi använde våra resurser rätt skulle vi kunna bli den första staden i världen som totalt avskaffar fattigdom och segregation. Det skulle kunna bli en verklig turistattraktion - att vi försöker marknadsföra oss som "the capital of scaninavia" är väl snarast löjligt i mångas ögon.
I vänsterpartiets budget finns bland annat en rättvisemiljard som ska användas för barn, gamla och hemlösa. Bestämsjälv.nu heter de kontor vi vill öppna i förorterna för att stödja hyresgäster i de kommunala bostadsföretagen som vill bilda lokala styrelser med egen majoritet för att ta över ansvaret för sina hus eller sina kvarter. Vi hävdar med envishet att man inte ska behöva äga för att få vara med och bestämma. Minst 12 miljoner har högeralliansen hittills satsat på sitt "bildabostad.nu kontor" i Rinkeby för att försöka få människor på Järvafältet att köpa sina lägenheter. Inte en enda bostadsrättsförening har bildats. Här kan man tala om pengar som bokstavligen kastas bort - pengar som skulle behövas inom ädreomsorg, skola barnomsorg och en rad andra viktiga områden där det nu saknas resurser.
Om hur vi vill göra Stockholm till världens friaste stad kan du läsa om på vår hemsida www.vansterpartiet.se/storstockholm
Där finns hela vårt budgetförslag