Friday, January 04, 2008

Demokratin sitter trångt i Turkiet

Före jul hade jag nöjet att ta emot 11 borgmästare och kvinnorättsaktivister från olika kommuner de kurdiska delarna av Turkiet. Samtliga borgmästare, som tillhör det kurdiska vänsterpartiet DTP, är åtalade för att de har använt kurdiska i nyårshälsningar och när de på annat sätt kommunicerat med invånarna i sina kommuner.
Detta trots att Turkiet har skrivit under Köpenhamnskriterierna som garanterar minoriteter rätt till sina språk och till sin kultur. Förtrycket mot den kurdiska befolkningen i Turkiet har inte minskat efter valet i juli 2007. Pengar hålls inne till kommunerna, borgmästarna tvingas använda en stor del av sin tid till att försvara sig i olika domstolar och inga staliga satsningar görs i de områden som styrs av DTP.
Enskilda politiker och människorättsaktivister i Europa protesterar mot förtrycket av kurderna, men den ofattbara bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet, som hårt drabbar kurder och andra minoriteter får inte någon större uppmärksamhet i media.
Inför kommunalvalen i Turkiet 2009 kommr både nationalisterna och det religiösa AK-partiet att med alla medel försöka krossa DTP både för att det är ett parti som slåss för kurdernas rättigheter och för att det är ett vänsterparti. I riksdagsvalet förekom övergrepp, skrämseltaktik och sabotage mot DTP.s valkampanj. Inget säger att kommunalvalen kommer att genomföras på ett mer demokratiskt sätt.
Då om någnsin behövs internationellt stöd för att valet ska gå korrekt till.