Friday, November 30, 2007

borgarnas förakt för förorten

På 8+0-talet försökte Familjebostäder byta ut sina hyresgäster i Rinkeby mot sådana som de ansåg vara finare. Det vill säga arbetslösa, låginkomsttagare, människor med försörjningsstöd var inte populära hyresgäster. Och helst ville man så klart ha fler "etniska svenskar".
Renoveringen av husen, där jag själv bor, ledde så klart till högre hyror, men absolut inte till att man fick de "trevliga välavlönade etniska svenskar" man ville ha som hyesgäster.
Rinkeby är fortfarande en av de stadsdelar i Stockholm som har flest arbetslösa, flest låginkomsttagare och flest människor med utländsk bakgrund. Det gör inte Rinkeby till en dålig stadsdel att leva i, andra saker gör Rinkeby dåligt. Brist på lokal demokrati, brist på respekt för dom som bor där, nedrustning av kultur- och ungdomsverksamhet och på socialtjänsten.
Bostadsbolagen och en del styrande politiker har ingenting lärt. Nu gör man exakt samma sak i Husby, Evakuerar hyresgäster som inte får något som helst inflytande över de hus där de bott i åratal. Husen ska "renoveras" och bli finare och därmed så klart dyrare att bo i.
Husby kan bara förändras tillsammans med de boende. och att det finns en kraft bland de boende visar den senaste tidens demonstrationer och protester. Hoppas att vi är många som stödjer Husbyborna.