Tuesday, June 05, 2007

Sverige ska inte bidra till förtryck av kurder

Vänsterpartiet har länge efterlyst mer internationellt samarbete. Men en förutsättning för samarbete är att de mänskliga rättigheterna står i centrum. Ska Sverige samarbeta med Turkiet är det en förutsättning att det också innebär samarbete med kurder och andra nationella minoriteter.

Stockholms kommun och fyra andra kommuner i Sverige ska inleda ett samarbete med Turkiet. Det är ett fyraårigt samarbetsprojekt mellan fem svenska och 30 turkiska kommuner. Huvudinriktningen för Stockholm är miljöområdet. Andra svenska kommuner kommer att samarbeta i frågor gällande bland annat turism, sociala frågor, skatter och infrastrukturfrågor. Totalt handlar det om mer än 20 miljoner kronor som Svenska kommunförbundet och SIDA investerar i projektet.

Det är Turkiska kommunförbundet som har handplockat kommunerna. Av de utvalda kommunerna finns inte en enda av de 55 kommuner som är styrda av DTP, kurdiska demokratiska samhällspartiet – det parti som i allmänna demokratiska val fått mellan 50-70 procent av rösterna i samtliga kurdiska kommuner. Svenska kommuner kommer istället att samarbeta med kommuner styrda av det islamistiska AK-partiet och det kurdfientliga och ultranationalistiska MHP, nationalistiska aktionspartiet.

Stödjer SIDA och Svenska kommunförbundet att kurderna utesluts på det här sättet? Om inte behöver projektet omedelbart omarbetas till att även omfatta flera av dessa kommuner. De är också bland de fattigaste kommunerna - vilket borde innebära att de har en självklar roll i ett utvecklingsprojekt. I annat fall skulle det sända felaktiga signaler till Turkiet om Sveriges inställning till kurdernas rättigheter. För det är väl inte Sveriges inställning att kurderna inte ska vara delaktiga i internationellt samarbete?

En av de frågor som står högst på dagordningen när det gäller Turkiets medlemskap i EU är frågan om mänskliga rättigheter och minoriteternas rättigheter. Därför borde det vara en självklarhet att dessa frågor ingår i ett samarbetsprojekt. Varför kräver nu inte de svenska kommunerna som ingår i projektet att DPT-styrda kommuner ska ingå i samarbetet?

De ca. 15 miljoner kurder som bor i Turkiet är förtryckta. Kurderna har länge kämpat för sina nationella, kulturella och demokratiska rättigheter. De har förvägrats att tala sitt eget språk. Kurdiska politiskt valda företrädare har fängslats för att ha översatt texter till kurdiska. Det är inte något vi kan förbise. De DTP-styrda kommunerna i östra Turkiet måste inkluderas i projektet. Det skulle inte bara gynna kurderna utan även berika samarbetet än mera.

Framförallt skulle det sända tydliga signaler till Turkiet om kurdernas rättigheter - vi accepterar inte att de kränks.