Saturday, April 12, 2008

katolsk fundamentalism

Nyss hemkommen från en kvinnokonferens "kvinnors rättigheter i Latinamerika" , i Bryssel, som gav mycket att tänka på. Samtidigt som kvinnor flyttar fram sina positioner i till exempel Venezuela och El Salvador, tas rätten till fri abort bort i Nicaragua och katolska kyrkan mobiliserar kraftfullt inför alla val som genomförs i Latinamerika. På den katolska kyrkans agenda står kvinnofientliga förslag som nej till abort och nej till preventivmedel.
Nylgen har jag besökt Kurdistan i Irak och den kurdiska delen av Turkiet. Där säger kvinnor att det största hotet mot jämställdhet är de fundamentalistiska muslimerna som nu har stora framsteg i hela mellersta östern.Vi vet att den kristna högern mobiliserar i USA för att stödja republikanernas presidentkandidat.
Gemensamt för fundamentalister inom alla religioner är att de är kvinnofientliga. Rätten till fri abort måste försvaras i Sverige och erövras i hela världen. Våra mål är de samma i Kurdistan, Latinamerika, Sverige och resten av världen. men vi måste arbeta tilsammans, bilda nätverk så att vi kan stödja varandra och lära av varandra.