(Debattartikeln finns i gårdagens City.)
Högerns bostadspolitik kommer att öka segregationen i Stockholm. Det visar en kartläggning av intresset för omvandlingar av hyresrätter till bostadsrätter i de tre kommunala bostadsbolagen. De som vill köpa sina lägenheter bor i välmående närförorter och i innerstan.
I februari i år fanns det 22 stycken intresseanmälningar för omvandling från hyresrätt till bostadsrätt hos AB Stockholmshem. Sammanlagt rör det sig om 1 683 lägenheter och 146 lokaler. Närmare 70 procent av dem ligger i välmående närförorter som Gröndal, Bromma, Hammarbyhöjden, Hjorthagen och i Henriksdalsringen. Resten, ca 30 procent, ligger i innerstan.
Hos Familjebostäder fanns det 24 intresseanmälningar om 1 045 lägenheter. Sju intresseanmälningar gäller fastigheter utanför tullarna. Precis som i fallet med AB Stockholmshem ligger dessa i närförorter, närmare bestämt i Årsta, Bromma-Åkeshov, Bromma-Alvik och Aspudden.
Störst tryck är det på Svenska Bostäders lägenheter. Så många som 108 bostadsrättsföreningar låg inne med ansökningar om att få omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Mönstret är tydligt även där. Endast 15 av föreningarna ligger i ytterstaden.
Det här är anmärkningsvärda siffror även om de inte är förvånande. Under det förra borgerliga styret 1998-2002 ombildades ca. 10 000 hyresrätter till bostadsrätter. Över 90 procent av ombildningarna skedde i innerstan. Segregationen ökade, välbeställda kunde köpa bostadsrätter, medan människor med lägre inkomster tvingades till andra områden. Nu är vi återigen i det läget. Borgarna har inte lärt sig av misstagen de gjorde förra gången de styrde. Den borgerliga bostadspolitiken bygger murar kring de redan attraktiva områdena och segregerar ytterligare.
Många unga som idag vill flytta hemifrån hamnar på en bostadsmarknad med andra- och tredjehandskontrakt. Bostäderna är en framtidsfråga och det behövs insatser i Stockholm. Var ska de unga människor bo som vill flytta hemifrån och som inte har föräldrar som kan hjälpa till ekonomiskt? Moderaternas svar är att det fortfarande kommer att finnas en del hyresrätter i Stockholm för dem som behöver. Problemet är bara att det finns ett mycket större behov av billiga hyresrätter än moderaterna någonsin kommer att medge.
Vi tycker att hela Stockholm måste vara tillgängligt för alla att bo i. Genom att bygga fler hyresrätter, rusta upp i miljonprogrammen och stoppa omvandlingarna skapar vi ett Stockholm för alla.
Ann-Margarethe Livh (v)